× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
sok
Świeżo wyciśnięty sok jest niezwykle cennym źródłem wielu składników odżywczych. Jego regularne picie pomoże zadbać o kondycję organizmu oraz wzmocnić jego odporność. Zdrowe soki i koktajle mogą pomóc nam utrzymać prawidłową masę ciała, a także zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, ich picie pomaga w detoksykacji organizmu, daje poczucie sytości i dba o wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wyciskanie ich przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej jest banalnie proste. Co ważne, w przeciwieństwie do tradycyjnych sokowirówek takie sprzęty nie rozdrabniają owoców i warzyw, szatkując je i tnąc, tylko miażdżą i wyciskają przez sito. W ten sposób uzyskujemy jeszcze więcej drogocennych dla naszego zdrowia witamin oraz wartości odżywczych w pysznym soku.

Wyciskarka wolnoobrotowa: ciekawy gadżet w Twojej kuchni

Wyciskarka wolnoobrotowa do soków jest świetnym gadżetem każdej nowoczesnej kuchni. Warto zastanowić się nad jej zakupem, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu całej rodziny. To sprzęt, który przyda się osobom dbającym o swoją sylwetkę, a także mamom, które chcą zadbać o codzienną dawkę witamin dla swoich dzieci, które nie chcę jeść całych owoców i warzyw. Dzięki niej przygotujemy w szybki sposób sok z naszych ulubionych składników. Co ważne, takie soki z wyciskarki wolnoobrotowej odznaczają się wysoką jakością i są pełne enzymów, a więc to napoje pełnowartościowe. Przy użyciu takiego urządzenia można przygotować smaczne soki z przeróżnych składników. Możemy sięgnąć po warzywa liściaste, łykowate, bulwiaste, zieleninę, słodkie owoce czy zioła. Jest to więc sprzęt bardzo uniwersalny. Sok z wyciskarki wolnoobrotowej zachowuje na długo swoją świeżość, a więc można go przechowywać w lodówce. Gadżet ten jest energooszczędny, a więc jego użytkowanie nie wiąże się z wysokimi rachunkami za prąd. W trakcie przygotowywania napoju przez jeden wylot wypływa sok, a przez drugi pulpa, a więc resztki owoców. Pulpa także może znaleźć swoje zastosowanie, na przykład jako składnik wegańskich potraw, bulionów, zup czy też jako pokarm dla niektórych zwierząt. Wyciskarka wolnoobrotowa do soków to gadżet niezastąpiony w każdej w kuchni, dzięki któremu przygotujemy wiele zdrowych i pysznych soków. Warto sprawdzić wyciskarkę obrotową renomowanej marki, która zapewnia skuteczne i bezproblemowe użytkowanie.

Sprawdzone przepisy na soki z wyciskarki

1. Zielony sok z jarmużem

Składniki:
  • 4 liście jarmużu
  • 1 gruszka
  • 1 ogórek
  • pół melona
Przygotowanie: Składniki dokładnie myjemy, następnie obieramy melona ze skórki i kroimy go na pół. Gruszkę, ogórka, liście jarmużu i połówki melona wkładamy do wyciskarki wolnoobrotowej. Melona możemy ewentualnie zamienić na słodkie jabłko. Napój ten zapewnia doskonałe orzeźwienie, jest więc świetną propozycją na wiosnę i lato. W jego składzie znajduje się duża dawka witaminy C i K.

2. Sok buraczano-jabłkowy

Składniki:
  • 1 mały burak
  • 3 jabłka
  • pół cytryny
Przygotowanie: Sok z buraki odznacza się wieloma właściwościami zdrowotnymi. To świetna propozycja zwłaszcza przy anemii, stanach zapalnych czy problemach z krążeniem. Betaina obecna w buraki wykazuje się działaniem oczyszczającym, ponadto zapewnia równowagę elektrolitową i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu. Dodatkowo jabłko ułatwia trawienie, natomiast cytryna działa oczyszczająco, dzięki czemu napój ten okazuje się pomocny w detoksykacji organizmu. Przygotowanie: Z jabłka usuwamy pestki po czym kroimy go ze skórką na części. Cytrynę takie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wyciskarki najpierw połowę jabłek, buraka, cytrynę i dopiero potem resztę jabłek. Jeśli chcemy do napoju możemy także dodać kostki lodu, co pozwala nam na przyjemne ochłodzenie.  

3. Sok marchwiowy z imbirem i cytryną

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 cytryny
Przygotowanie: Sok z marchewką, imbirem i cytryną jest świetnym sposobem na zastrzyk energii i zwiększenie odporności. Oprócz tego imbir ma działanie rozgrzewające, a marchew i cytryna dostarcza organizmowi ogromną ilość witamin. Taki napój warto pić regularnie, chcąc zwiększyć odporność organizmu. Przygotowanie: Miksujemy wyciskarce wolnoobrotowej dwie marchewki i kawałek cytryny, po czym dodajemy łyżeczkę imbiru. Aby napój był słodszy, możemy dodać do niego trochę miodu.
  1. Sok z grejpfruta, kiwi oraz jabłka
Składniki:
  • pół kiwi
  • 1 jabłko
  • pół grejpfruta
  • woda mineralna
  • szpinak
Przygotowanie: Owoce myjemy, obieramy i miksujemy. Dodajemy wodą i umyty szpinak. Wyciskamy sok, jeśli chcemy go trochę rozrzedzić, wlewamy trochę wody mineralnej.

5. Sok warzywny

Składniki:
  • garść szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • sok z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy, marchew i seler kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy wszystkie składniki do wyciskarki i czekamy aż będzie gotowy.  

You may also like