zdrowe produkty

,,Odchudzam się, ale waga ani drgnie” to bardzo popularny problem. Na taki stan rzeczy może mieć wpływ wiele czynników: genetyka, brak aktywności fizycznej, choroby. Najczęstsza przyczyna to zbyt wysoka kaloryczność diety, nawet jeżeli składa się ona ze zdrowych produktów. Czego unikać, co ograniczać, a co jeść pomimo kalorii?

Zdrowe tłuszcze są niezbędne, ale kaloryczne

Awokado, orzechy, oliwa z oliwek, masło orzechowe, tłuste ryby – wszystkie te produkty są zdrowe i posiadają wiele niezbędnych składników odżywczych, ale są też kaloryczne. Nie oznacza to, że powinniśmy z nich rezygnować. Są one kluczowe dla prawidłowej pracy naszego organizmu i powinny pokrywać 20-35% zapotrzebowanie kalorycznego. Musimy tylko spożywać je z umiarem i rozwagą. Kiedy jemy orzechy, pilnujmy ich ilości – zjedzenie całej paczki naraz zagwarantuje nam dodatkowe kilogramy. Awokado? Jeżeli chcemy zjeść całe, to połączmy je z chudym mięsem albo innymi warzywami. Oliwa z oliwek to częsty dodatek do sałatek, ale nie polewajmy jej do woli – przelejmy ją na łyżkę i dopiero wtedy dodajmy do dania.

Zdrowe zamienniki cukru mogą być zdradzieckie

Zdrowa dieta nie musi oznaczać rezygnacji ze słodkości. Możemy stworzyć w kuchni zdrowe słodycze, stosując takie zamienniki jak miód, ksylitol, syrop z agawy czy klonowy. Są one zdrowsze niż biały cukier, jednak również posiadają dużo kalorii. Kiedy z nich korzystamy, musimy być tego świadomi i dodawać je ostrożnie. Dodawanie ich bez umiaru może skutkować spożyciem ,,zdrowych” słodyczy, które mają więcej kalorii niż ich sklepowe odpowiedniki. Nie przesadzajmy też z ilością miodu dodawanego do zimowej herbaty – to częsty błąd.

Częsta przekąska na diecie to suszone owoce. Niestety – ich kaloryczność jest o wiele większa niż w ich świeżych odpowiednikach. Dlatego właśnie lepiej stawiajmy na owoce w naturalnej formie. Możemy też przerobić je na koktajl poprzez dodanie jogurtu, kefiru albo maślanki. Do tego łyżeczka miodu, siemie lniane i mamy zdrową przekąskę.

,,Fit” dania w sklepie to w 90% dobry marketing

Produkty bez cukru, tłuszczu, 0 kalorii zalewają półki w sklepach. Wystarczy jednak przeczytać skład, żeby przekonać się, że są one naładowane niezdrowymi składnikami. Pamiętajmy, że kalorie to nie wszystko, musimy dbać też o składniki odżywcze. Nauczmy się unikać przekąsek z syropem glukozowo-fruktozowym, tłuszczami trans, olejem palmowym, barwnikami https://bedietcatering.pl/makroskladniki-w-diecie/. Wybierajmy potrawy i przekąski, które mają jak najprostszy skład, mają mało kalorii i składają się w większości z produktów, które znamy i spożywamy.

Jeżeli zdrowe odżywianie i unikanie jego pułapek wydaje Ci się strasznie skomplikowane, to nie musisz tego robić sam. Fit catering to odpowiedź dla osób, które mają problemy z wybraniem odpowiednich produktów. Specjaliści przygotują dla Ciebie posiłki zawierające wszystkie potrzebne składniki, ale mieszczące się w Twojej kaloryczności. Nie musisz już sam decydować jaka porcja orzechów czy oliwy jest dla Ciebie odpowiednia – każde pudełko będzie idealnie skomponowane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may also like